Kend din olivenolie

Som så meget andet her i livet er det vigtigt med viden for at opnå et vellykket resultat. Sådan er det også med olivenolie og madlavning.

Her hos Soliva.dk har vi samlet nyttig viden om spanske olivenolier generelt, så du har de bedste forudsætninger for at vælge og bruge den rette olivenolie til dine behov og smag.

 

Spanske olivensorter

Ved olivenolie af god kvalitet, som her hos Soliva.dk, er det altid muligt at se hvilken olivensort der er anvendt til den enkelte olivenolie og i hvilken region den er dyrket. Dette er vigtigt at vide da der er stor forskel på de spanske olivensorters smag, karakter, styrke, mildhed, sødme, frugtnuancer mm. som tilsammen skaber den færdige olivenolies unikke væsen og egenskab.

Ekstra jomfru olivenolie skal dufte friskt! Det kan være af friske oliven, nyslået græs, friske urter eller andet friskt fra naturen.

EVOO er den internationale betegnelse for Koldpresset Ekstra jomfru olivenolie af bedste kvalitet. Olien skal være fejfri i smagen og med rette frugtnuancer, koldpresses hurtigt umiddelbart efter høst og syreindholdet må maks være på 0,8%. Det er de internationale krav for at en olivenolie må kaldes Ekstra jomfru olivenolie.

Der anvendes ca 10 kg oliven til 1 liter ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet. Når vi taler gourmet kvalitet er det ca. 12 - 14 kg oliven for 1 liter olivenolie. Olivenolier i premium kvalitet kræver 15 - 20 kg af de bedste oliven, for at producere 1 liter olivenolie i Grand Cru klasse.

Et oliventræ producerer oliven til ca 4-5 liter olie om året. Visse af oliventræerne i Spanien der producerer oliven til premium olier, er 500 til 1000 år gamle.

Picual 

Måske den bedst kendte oliven fra spanien. Picual er ofte brugt til olivenolie da den er alsidig og robust. Smagen er frisk af grønne oliven. Markant fylde og let bitter efterfulgt af afrundet sødme. Dufter af nyslået græs og friske oliven. Picual olivenolie kan du bruge rå til alle retter og salater hvor du ønsker smagen af olivenolie. Du kan stege i olien ved moderat varme, dog anbefaler vi at bruge den rå for at bevare smag og aroma. I spanien bruges olivenolie til stegning, dampning, bagning, gryderetter og som dyppelse til brød og tapas, til dessert og is. Ja, kort sagt al mad!

Arbequina

Den milde olivensort, kan man kalde Arbequina oliven.  Arbequina udmærker sig ved sin mildhed, blødhed og nærmest silkeagtige fornemmelse  og indhyller dermed retten i en afbalanceret, afdæmpet strejf af modne oliven. Der er stort set ingen bitterhed i olivenolie af Arbequina da de er modnet mørke ved høst. Olivenolie af sorten Arbequina er fortrinlig for dem der ønsker en afdæmpet, blød olivensmag. Anbefales til lette retter, såsom fisk og lyst kød. Perfekt til bagning, mayonaise, humus, ristet brød mm.

Hojiblancha

Hojiblancha er den søde oliven i klassen, med mandelaroma og svag bitterhed. En alsidig olivenolie du kan bruge rå til at hælde ud over den færdige ret, eller bruge olivenolie under tilberedningen af maden. Hojiblancha har en smag der huskes.

Manzanillo

Denne olivensort er frugtagtig, krydret, samt med en aroma af friske oliven og nyslået græs. Manzanillo er en dejlig olivenolie der kan bruges til alle retter hvor der ønskes en markant smag af friskhed og krydrede oliven.

Coupage er en blend af producentens egne olivensorter. Ofte en udsøgt og nøje afmålt blanding af de bedste oliven. Alle olivenproducenter kan lave en coupage hvis blot de dyrker mindst to forskellige sorter. En coupage olivenolie kan spænde bredt i smag og karakter. Som udgangspunkt kan du forvente en kraftig og afrundet olivenolie med en elegant balance. Det er essensen i en coupage.

Ecologico er spansk og betyder Økologisk. Spanske Olivenolier der er beskrevet som økologiske og har det påskrevet på etiketten, skal være underlagt og kontrolleret at spanske statsmyndigheder,CAAE,  samt EU miljø kontrol. Spanske olivendyrkere fører en høj standard af økologi af den simple årsag at de har dyrket, høstet og bearbejdet olivenolie i flere tusinde år: Økologisk og bæredygtigt!

Olivenproduktion er langsigtet. Olivenproduktion er ofte familieejet. Derfor den store sikkerhed for ægte økologi i spanske olivenolier.

 

Olivenolie er sundt! Mega sundt!

Middelhavsmad er også veldokumenteret sundt og indeholder, udover masser af friske og fiberrige grønsager, nødder, kerner, fisk, fjerkræ også en pæn portion ekstra jomfruolivenolie. Olivenolie er sundt fedt og derfor godt at spise hver dag. Muligvis er det høje indtag af ekstra jomfruolivenolie en af de primære årsager til den lave forekomst af hjertekarsygdomme i Midelhavsområdet. Olivenolie har et højt indhold af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer og et lavt indhold af mættet fedt. Olivenolie indeholder også et højt antal af polyfenoler, som er naturlige antioxidanter samt en række andre sunde plantestoffer. Der er omkring 884 kalorier i 100 g olivenolie – tilsvarende 124 kalorier i en spiseskefuld. Det kan lyde af meget, hvis man tæller kalorier, men det er sunde fedtstoffer, der er i olien.

Derfor kan du (næsten) ikke bruge for meget af det i din daglige madlavning. Olivenolie indeholder alt det der er godt for kroppen og immunforsvaret. Her er samlet lidt inspiration til olivenoliens utallige muligheder i madlavningen.

Hvordan anvender jeg olivenolie i madlavningen?

Ekstra jomfru olivenolie har utroligt mange anvendelsesmuligheder. Spanierne bruger olivenolie til stegning, kogning, dampning, marinering, bagning, som dyppelse og dressing og til al slags mad og desserter.

Som udgangspunkt bevarer du smag og aroma optimalt ved at bruge olivenolien rå. 

Du kan hælde olien direkte på alle salater og færdige madretter hvor du ønsker at tilføje olivenoliens dejlige smag: Kødretter, fisk, gryderetter, vegetarretter, pasta, pizza, tapas mm. Brug den på brød, i dressinger og saucer. Tilføj olivenolie i pastavandet og på risene, ja det er kun fantasien der sætter grænsen.

Du kan stege i olivenolie, dog ved moderat varme for at bevare smag og aroma. Olivenolie er et sundt alternativ til andre fedtstoffer.

Olivenolie er fantastisk at bruge i dejen til bagværk eller som rå på det færdige brød.

Opbevaring og holdbarhed af olivenolie

Ekstra jomfru olivenolie bør opbevares mørkt og i stuetemperatur. Det kan være i et køkkenskab eller et mørkt sted på køkkenbordet. Af samme årsag er de fleste olivenolier tappet på en mørk flaske.

Olivenolie må aldrig stå i direkte sollys!

 

Kvaliteten til forskel

I danske supermarkeder kan det være svært at finde olivenolier af høj kvalitet og praktisk talt umuligt at finde olivenolier i premium og grand cru kvalitet. Af samme årsag er vi ikke så bekendte i Danmark med den fantastiske verden af smag, aroma, historie, kultur og muligheder, olivenolierne bidrager med til madlavningen.

Det er her at Soliva.dk kommer ind i billedet: Vi har altid et fast udvalg af olivenolier i de ypperste kvalitetskategorier så som premium og limited editions og vi ønsker inderligt at udbrede kendskabet til disse prisvindende spanske olivenolier.

Gourmet har vi valgt at kalde kvaliteten over middel. Det er olivenolier der adskiller sig fra dem vi kan kalde gode hverdagsolier, ved en mere elegant smag og forfinet aroma. Dette opnåes ved udvælgelsen af de bedste oliven  en mere nænsom og kvalitetsfokuseret høst samt optimal behandling og presning inden 4 timer fra høst, end ved olivenolierne vi anbefaler til hverdag. Gourmet olivenolier er egnet til finere madlavning, gourmetmiddage og når retten og middagsselskabet fortjerner en ekstra kulinarisk finesse i smag og duft.

Prisniveau for Gourmet olivenolier: kr. 130,- til kr. 200,- for 500 ml.

Premium er en klasse for sig!

Når olivenolien klassificeres som premium, ved du at den tilhører eliten indenfor EVOO. Intet er tilfældigt i processen der frembringer disse eksklusive unikke olivenolier. Det er i denne klasse at de tusind år gamle spanske høsttraditioner træder ind på scenen. Når den første fuldmåne i oktober lyser olivenlunden op, høstes de bedste oliven, næmsomt i hånden, uden at skade hverken frugt eller træ, af mennesker der har nedarvet kunsten gennem generationer. Menneske, landskab, jord og træer, er i dyb symbiose om at frembringe det ypperste indenfor olivenolie. Indenfor ganske kort tid efter høst, skal olivenfrugten presses for at bevare alt det gode i oliven. Næring, smag, aroma. Når du vælger premium olivenolier til dine madretter er det tusind års historie, kærlighed, kraft og viden du tilføjer smagen. Det gør man ikke ubemærket! 

Prisniveau for Premium olivenolier: kr. 190,- til kr. 300,- for 500 ml. 

Grand cru er en forædling af det ypperste. Det er i Grand cru klassen at oliventræerne kan være 500 år gamle, ja sågar op til 1000 år gamle. Det er i Grand cru klassen af der kun produceres 50 eller 100 flasker fra en høst, til hele verdensmarkedet og hver enkelt oliven vurderes nøje inden den udvælges til høst. Grand cru er altid Limited edition olivenolier og absolut unikke i smag, duft og karakter. Det er Grand cru olivenolier der bruges på Michelin restauranter og i andre eksklusive gourmet køkkener. 

Prisniveau for Premium Grand cru olivenolier: kr. 300 til flere tusinde kroner, ofte for 250 ml.

Limited edition er det engelske udtryk for "begrænset udgave" og ses blandt de mest eksklusive olivenolier fra blandt andet, Spanien. Det er typisk blandt olivenolier i kvaliterne "Premium" og "Grand Cru" at du finder Limited editions olivenolier. Flaskerne er ofte nummerede. De er meget eftertragtet blandt samlere og gourmetkokke og er næsten umulige at få fat på for almindelige forbrugere. Også her kommer Soliva.dk ind i billedet. Vi sætter en ære i at få de eksklusive limited edition olier hjem så du har mulighed for en "once in a lifetime" oplevelse. Almindelige olivenolier produceres i antal af millioner til eksport til hele verden. Olivenolier af premium kvalitet produceres måske i få hundrede til tusind flasker pr. høst. Olivenolier der klassificeres som limited edition, tappes i få hundrede og helt ned til kun 50 flasker på en høst Sommetider går der høsten fra 2 træer til 1 liter Grand cru limited edition olivenolie. Når disse 50 eftertragtede flasker er solgt, så er der ikke flere og og den udgave kommer aldrig igen. Den var fuldstændig unik i alle dens aspekter af dyrkning, vejret, høsten og bearbejdningen. Limited edition olivenolier er en once in a lifetime oplevelse.

Det er, når det ypperste af det bedste, møder det sjældne og eksklusive, at limited edition opstår. 

Prisniveau for Limited edition: kr. 300,- til flere tusinde kroner for 500 ml.

 

Husk, du er altid velkommen til at kontakte Soliva.dk

ved spørgsmål om olivenolier og for bestilling. telefon 41 29 81 91

 

 

 


WWW.SOLIVA.DK

Ponydalen 7, 3000 Helsingør, DK

Email: kontakt@soliva.dk

Telefon: 41 29 81 91 hverdage ml. kl. 10 og 17

Om Soliva

Handelsbetingelser

Fragt kr. 39,-

Fri fragt ved køb af min. kr. 400,-


Følg os på Facebook og Instagram